0286 210 01 07 info@caro.org.tr

Balıkesir Turizm Buluşmaları Belediye Başkanları katılımlarıyla Ayvalık’ta düzenlendi

Haberler

Balıkesir Turizm Buluşmalarının ilki Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından Ayvalık’ta düzenlendi. Yerel yönetimler ile turizm sektör temsilcilerini bir araya getiren ve turizmin geleceğini masaya yatıran toplantıda, pandemi sürecinin turizme etkileri ve Balıkesir turizminde büyüme stratejileri ele alındı.

Cunda Uygulama Oteli’nde 12 Haziran Cuma günü gerçekleştirilen turizm koordinasyon toplantısına, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Edremit Belediye Başkanı Hasan Selman Aslan, Gömeç Belediye Başkan vekili Gazi Pişkin, Burhaniye Başkanvekili Murat Yazgan, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Havran Belediye Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Meslek Okulu Müdürü Prof. Dr. M.Oğuzhan,Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası ve Edremit Körfezi Turizm Platformu Başkanı Cihan Müşterioğlu , Türsab Btk Başkanı Ahmet Çelik, Burhaniye Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Şükrü Baykal, EKTİD Başkanı Atamer Ulusoy, Antandros Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, Balıkesir Üniversitesi öğretim görevlileri, Ayvalık, Gömeç, Edremit Kent Konseyi üyeleri,  Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası,Ayvalık Günlük Tur Tekneleri Kooperatifi,  Ayvalık Turizm Tanıtma Derneği’nin yanı sıra Edremit Körfezi Turizm Platformu temsilcileri katıldı.

 

Pandemi sürecinin turizme etkileri, Balıkesir turizminde büyüme stratejileri, turizmin çeşitlendirilmesi, alternatif turizm kaynakları, kent genelinde turizmin 12 aya yayılması için öneriler, turizmde dijitalleşme, turizm faaliyetleri önerileri ve sektör temsilcilerinin tespit paylaşımlarının gündeme geldiği buluşmada, Balıkesir Büyükşehir Beldiye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Edremit Belediye Başkanı Hasan Selman Aslan, Gömeç Belediye Başkan vekili Gazi Pişkin, Burhaniye Başkan vekili Murat Yazgan, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Meslek Okulu Müdürü Prof. Dr. M.Oğuzhan İlban söz alarak sorunlar ve talepleri gündeme getirdi.

“TURİZMDE SORUNLARI BİRİNCİ ELDEN ÖĞRENMEYE GELDİK”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz yaptığı açılış konuşmasında, Balıkesir’de 10 yılların birikmiş problemleri olduğuna değinerek “Turizmci arkadaşlar kara kara düşünüyor. Bilinmeyen birşeyle mücadele ediyoruz. Krizden bilimle değil siyasetle çıkarsınız, aldığınız kararları birlikte uygulayarak, herkes eşit uyguladığında krizden çıkarsınız. Bu konuda turizm bölgeleri oldukça dezavantajlı. Kapadokya’da, Antalya’da yabancı turist konusu iptal edilmiş. Biz burada esnafın alışık olduğu kazancın altına düşürmememiz lazım. Devletimize buradaki otellerin farklılıklarını nasıl duyurabiliriz diye birinci elden öğrenmeye geldim. Biz 60 aylığına seçiliyoruz. Şu anda 15 ayımızı tamamladık. Belediye ekipleri birbirini benimsedi. Belediye başkanlarımızla konuştuğumuz projeleri hayata geçirmeye çalışıyorz. Çok farklı siyasi partilerden arkadaşlarımız var. Hepimiz Balıkesir için çalışıyoruz. Siyasetsiz bir anlayışla körfezimize hizmet etmeye çalışıyoruz. Sizler de birbirinizi tanıyın, sorunları belirleyin. Sorunlar masada konuştukça çözülebilir.” dedi. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde balıkçılık ve denizle ilgili hobilerin az olduğunu, sıkıntının tekneyi indirmenin ayrı dert olması, balıkçı kooperatiflerinin aldığı para, çekecek yer olmamasını gösteren Yılmaz, “Bununla ilgili BASKİ’ye talimat verdim . Şehrin farklı noktalarında tekne indirme rampaları yapılacak. Teknelerin romörkorle çekilebileceği ve tekneyi bırakabileceği, bakımının yapılacağıyerler yapıp, çok az maliyetle deniz insanını rahatlatacaız” dedi. Uygulamanın 2 sene içinde hayata geçeceği belirtildi.

“EDREMİT KÖRFEZİ, BALIKESİR TURİZMİNİN LOKOMOTİFİ”

Edremit Körfezinin Balıkesir turizminin lokomotifi olduğuna dikkat çeken Balıkesir Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Çaltı, “ Balıkesir’in üç ana unsuru Balıkesir turizmini yaşatan ana unsurlar. Bunlar 3 ay boyunca Balıkesir ekonomisine katkıda bulunuyor. Tüm çabamız Balıkesir’de 12 ay turizmi nasıl yapabiliriz. Bu konuyu sürekli gündemimizde tutuyor, projeler üretmeye çalışıyoruz. 1  hafta10 günden beri normalleşme sürecine girdik. 3 aydır toplantı yapamadık. Otellerimizin çoğu kapanmak zorunda kaldı ama şu anda eğlenmek ve dinlenmek için bölgeye gelmek isteyenlerde hala bir tereddüt var, ‘acaba virüs kapar mıyım?’ tereddütü var ama herkes bölgeye gelmek istiyor. İkinci konutlar doldu. Balıkesir’de 60 bin konaklama tesisi var. Bunlarda hazırlıklarını yaptı, bekliyor. Arıtma tesislerinin bulunmadığı yerlerde vidanjör hizmetlerinin yüksek olduğnu söylüyor tesisler, turizm işletme belgeli tesislerin su ücretleri konusunda bir talebi oldu. Bu konuyu gündme getirdik. Kültür ve turizm bakanlığından belgeli tesislerde Yücel başkanımız göreve gelir gelmez bu haksızlığı giderdi. Yani arkadaşlarımız belediyeye müracaat edecek. Sahil kullanımı ve şezlonglarla ilgili alınan ecrimisillerle ilgili bir sıkıntı var. Sezon bizim bölgemizde 3-3.5 aya düşüyor ancak ecrimisil yıllık olarak alınıyor ve bu ecrimisil turizmcilerin belini büküyor. Bu konuda muhatap bakanlığımız, milli emlak veya belediye kiralayarak ecrimisil alıyor. Böyle bir uygulama var. bu konu gündemmizde. Ayvalık Şeytan Sofrası asfaltının yenilenmesi isteniyor. Transferlerin daha küçük otobüslerle yapılmasının daha iyi olacağı söyleniyor. Yaz sezonunda Ayvalık’ta tur otobüslerinin indi bindi yapacağı yer çok az. Cumartesi-Pazar ana yol tek şeride düşürülebilir mi yönünde talep var. Ayvalık ve Cunda’da sokakların sağlıklaştırılması isteniyor. Zaman zamanda trafiğe kapatılmasının uygun olacağı belirtiliyor. Cunda’da bazı sokaklarda renkli şemsiyelerde peyzaj çalışması isteniyor.

“BAŞKAN ERGİN YAPACAKLARI PROJELERİ AÇIKLADI”

Kendisinin de işletmeci olduğunu ve sıkıntıları birebir hissettiğini ifade eden, turizmin sadece güneş ve denizle değil öncelikli olarak koruma ile olacağını söyleyen Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık’ta arıtma ve alt yapı sorunları olduğunu belirterek, “Eğer burada ciddi anlamda turizm düşünüyorsak bir vizyon koymak ve fotoğrafa bütün olarak bakmak gerekir. Öncelikli kriter sağlıklı bir çevre olması. Bu sağlıklı çevrede daha iyi turizm olacaktır. Turizmi de çeşitlendirmek gerek. Pandemi nedeniyle tüm belediyeler birlikte hareket etmeli.Turizm için önce çevresel sorunların kalıcı bir şekilde çözülmesi gerektiğini ve pandemi sürecinde tüm ilçelerde aynı uygulamaların aynı biçimde yapılması gerekir.”diyerek plajlar ve projelerinden bahsetti. Başkan Ergin ” Ayvalık’ta hem plajların sayısı,hem genişliği  sosyal mesafelerin rahat rahat sağlanacağı plajlarımızın olması bu anlamda bütün tatilciler için Ayvalık,geniş plajlarıyla çok rahat hizmet edeceğini düşünüyoruz. Ayvalık’ın ve körfezin İstanbul’a ve merkezlere yakınlığı başlı başına bir avantaj. Ayvalık’ta 19 bin 148 yatak olduğunu görüyoruz. Doğamız,çevremiz,zeytinyağımız sağlıklı yaşam için işlendiğinde Ayvalık modelini oluşturacağını düşünüyoryz.Turizm sadece denizle ,güneşleolmuyor. Öncelikle siz o değerleri korumanız lazım.Nikita deresine o pisliği bırakıp,o pislik denize ulaşıyorsa bizim söyleyecek bir sözümüz yok. Bununla turizmi biz nasıl yaparız. Suyumuzu korumazsak,Karaayıt köyündeki  madeninin çevreye ve suya verdiği zararı koruyamazsak insan sağlığını biz öncelik haline getiremezsek,turizimden bahsetme şansımız yok. Seçildikten sonar 405 adet binanın,evin olduğu sokak iyileştirme i çalışmaları ile projelerini hızlandırmış durumdayız. Bunları anıtlar kuruluna yavaş yavaş sunacağız. Bir başka projemi,Ayvalık UNESCO Listesine girmesi.Şu an geçici listed.Büyükşehir ile koordineli bir şekilde bu yapılan yollarda bisiklet yolları yapmakla ilgili projelerimiz var.Çekek yerlerinden bahsedildi,Ayvalık Belediyesinin bu konuda projesi var. Deniz sporlarınıda çeşitlendireceğiz.”diyerek Pandemi konusunda işletmelerin sıkıntılarından bahsederek konuşmasına devam etti.

“KÖRFEZ BÖLGESİNDE ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAD SAFHADA”

Körfezle ilgili özeleştiri yaparak konuşmasına başlayan Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, “Çevre kirlilği bizde had safhada. Arıtma tesisleri noksanlığından deniz kirliliğine inanılmaz çevre kirliliği var. bunda hepimizin sorumluluğu var. Görüntü ve tabela kirliliği korkunç. Buna bir standart getirilebilirmi bilmiyorum. Kaz dağlarımız var diyoruz. Kaz dağlarında ciddi kirlilik yaratan faaliyet var. altın madeni talanı var. mitolojiden beri gelen bir değeri var. dünya mirası Kaz Dağları, ama ormanlarımız talan ediliyor mu ediliyor. Önce çevre kirliliği konusunda birşey yapmak lazım. Herşeye ekonomik olarak bakmamak lazım. Edremit deresini bir görün. Biz bunları tespit ettik. Bu sorunları ortadan kaldırmamız gerekiyor. Turizmcilik açısından Edremit olarak diğer ilçelere göre geriyiz. Yatak sayımız Ayvalık’la kıyaslanmaz. Çok acayip olarak ikinci konutçuluk var.  Otelcilere bir şey söyleyeyim. Bu sezon işiniz zor. Turizmcileri ayakta tutmak için kurumların desteği şart.”dedi.  Edremit’te ‘tarih, turizm, tarım’ olarak 3 T dediklerini belirten Başkan Arslan, “Tarımın turizmi destekler noktada planlamamız lazım. Güre’nin kazı yeri ilan edilmesi. Edremit’e bir Arkeoloji Müzesi lazım. Bunlar hep turizmi destekler” dedi.

“BALIKESİR’DE TURİZM BAŞTAN YORUMLANMALI”

Bütün nimetlerin Balıkesir’de olduğunu ancak Balıkesir’in turizmden yeteri kadar gelir elde edememesinin üzücü olduğunu ifade eden Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, ilçe olarak yaptıkları termal ve seracılık çalışmalarını anlattı. “Belediye başkanı olarak inandığınıza halk, turizmci inanmıyorsa yapacak birşey yok. Aynı şeye ortak akıl vermedikçe başarılı olamayız. Ana eksen bu. Balıkesir’de turizmin baştan yorumlanması gerektiğine inanıyorum. Ezberlerimiz var ve bu ezberler bizi yolda bırakıyor. Hepimiz turizmde tek bir bakış açısından bakmak zorundayız. Kime ne görev düşüyorsa yerine getirmeli. Turizmci olarak şehrinmizi, bölgemizi, hikayemizi tanımaktan geçiyor. Tanımadığınız, inanmadığınız birşeyi nasıl anlatacaksınız?” dedi.

“KORU KORU BİR YERE KADAR, BOYAMAK VE PARLATMAK TA LAZIM”

Tabela kirliliğine neden izin verildiği sorusuna Başkan Yücel Yılmaz, “İnsanların yaşam tarzına müdahale etmeye, özel hayatlarına müdahale etmeye seçmiyorlar bizi. Toplumdaki geçerli şey ayıplama. Çağdışı kalmış birşey yapanı Kent Konseyi ikna edecek, ayıplayacak. Ayıplama insanları en iyi motive eden şeydir. Toplumsal mutabakatları sağladığımız konuda ilerlememiz lazım. Yatak sayısını arttırmamız lazım. Belirli yerleri imara açmamız lazım. Kapalı sahiller, kumsallar olacak. Herşeye karşıyız şeklinde olmuyor. Koru koru bir yere kadar. Boyamak ta lazım. Parlatmakta lazım. Turizm birazda doğal kalsın değil doğala benzer alternatif hizmetler demek. Yatırımcı ile halk uyumsuzluk içinde. Bazıları herşeye karşı, öcü görüyor. Bazıları abartılı. Bunları dengeleyecek olanlar da Kent konseyleri” dedi.  Turizmde kent konseylerine büyük görevler düştüğünü belirten Başkan Yılmaz, Kent Konseylerini göreve çağırdı.Burhaniye Belediye Başkan vekili Murat Yazgan, turistten ne alırız değil ne veririz diye düşünülmesi gerektiğine dikkat çekti.  Yazgan, bölgede Havaalanına yakın bir noktada termal bir hastane gerektiğini vurguladı.

 

 

 

ÇANAKKALE BÖLGESEL TURİST REHBERLERİ ODASI