0286 210 01 07 info@caro.org.tr

Troya Müzesi 2020 Yılı Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü'nün sahibi oldu

Haberler

Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası olarak hazırlıklarına destek verdiğimiz, Avrupa Konseyinin himayesinde Avrupa Müze Forumu (EMF) tarafından her yıl verilen en uzun soluklu ve en saygın müzecilik ödülleri olan "Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri" sahiplerini buldu.

???? #TroyaMüzesi, 2020 Yılı Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü'nün sahibi oldu. ????
 
 
 
#çaro #troya #troy #troymuseum
 
 

Troya Müzesi

2011 yılında açılan ulusal mimari proje yarışması sonucunda 1’inci olan Yalın Mimari Tasarım tarafından elde edilen proje uzun bir inşaat sürecinden sonra, 2018 yılında tamamlandı.

Ömer Selçuk Baz ve Yalın Mimari Tasarım bünyesindeki ekibi, dünyada en çok tanınmış arkeolojik alanlardan biri olan, Unesco dünya miras listesinde yer almış Troya’da yer alacak Troya Müzesi için düzenlenen Ulusal Mimari Tasarım Yarışmasını kazandı.

5000 yıllık tarihi ve Avrupa medeniyetlerinin gelişimindeki önemi ile birlikte Troya, Homer zamanından I. Dünya Savaşına kadar olan süreçte sanatsal ve tarihsel büyük bir kültürel etkiyi temsil etmektedir.

Yarışmanın organizasyonunu üstlenen Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı 10 hektar alanı bu amaç için kamulaştırdı. Arkeolojik alana yakın, Çanakkalede Tevfikiye köyü bitişiğinde inşa edilmesi planlanan müze üzerinde bulunduğu alandan çıkarılmış eserleri koruyacak ve sergileyecek. Bir yandan doğal çevre ile bağlantı kuran müze bünyesinde koruma ve restorasyon laboratuvarları, 2.000 m2 depo alanı, geçici ve sürekli sergi mekanları, aktivite alanları, kafe, restoran ve satış mekanları içermektedir.

Tasarım, verili çevredeki fiziki bağlamın ötesinde bir durumla da yüzleşmek zorunda. Bu durum, tarihte bir dönem varolmuş bir uygarlığa günümüzden bakarak, bir yapının ötesinde bir his oluşturmak olmalı.

Bu noktada tasarımda tercih edilen yol, ziyaretçiyi belirli eşiklerde kademeli olarak tecrit etmektir.

İzleyiciyi kısmen ve bazen tamamen fiziki bağlamdan koparmak ve tekrar bağlamak…

Tasarım, tüm destek işlevlerini yer altındaki tek bir kata toplar. Bu kat yeryüzünden algılanmayan, üzeri peyzaj ile örtülü bir kattır. Bu peyzaj kırsal çevrede sürekli devam eden ve muhtemelen uzun süre orada olacak olan ekili biçili alanların tarlaların devamıdır.

Sergi yapısı bu katın içerisinden, yeryüzündeki bir yarıktan toprak üstüne yükselen 32*32 m boyutlarında kare planlı robust bir obje olarak algılanır.

Ziyaretçiler yapıya 12 m genişliğinde bir rampadan aşağıya inerek girerler. İnerken ufuktaki yapıya doğru yaklaşırlar, peyzaj ve yeryüzü yavaşça kaybolur, geriye gökyüzü ve yapı kalır.

Ziyaretçi içeri girdiğinde kendini bir sirkulasyon bandında bulur. Pas kırmızısı, toprak rengi sergi yapısı şeffaf çatıdan yeryüzüne doğru yükselir.

 

Paslanmış metal (corten) kaplı yapı, bu haliyle topraktan çıkarılmış kırılmış testiler ve çömlekler gibi biraz çizilmiştir, bozulmuştur, kendine özgü dokusuyla ardında bir yaşanmışlık olduğunu hissettirir, bir geçmişi vardır. O döneme ait olmasa da malzemenin ve mimarinin geçmişi, günümüz ve gelecek arasındaki bağa dair bir şeyler söylediğini hissettirir.

Rampalar ile yavaşça yukarı çıkmaya başlandığında cephedeki yarıklardan coğrafya, tarlalar ve Troya kalıntıları görülür. Çatıya ulaşıldığında dev bir seyir terasına çıkılır. Troya’nın uzak ve yakın geçmişi, bu topraklardaki yaşanmışlıklar ve yaşanabilecekler hayal edilir…

Troya Müzesi ve Troya Örenyerinin 2019 yılı ziyaretçisi 730.000 olmuştur.

Künye

Proje Başlangıç Yılı: 2011

Proje Bitiş Yılı: 2013

İnşaat Başlangıç Yılı: 2013

İnşaat Bitiş Yılı: 2018

Arsa Alanı: 110,000 m²

Toplam İnşaat Alanı: 11.000 m²

GÖRÜNENİN ÖTESİNDEKİ GÜÇ: TROYA MÜZESİ

İnandığınız, planladığınız ve ısrarlar üzerinde çalıştığınız işlerden karşılığını almamak mümkün değil. İşte Troya örneği;

1- 2018, Troya Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne kabulünün 20. yılı kutlamaları

2- 2018, Çok doğru bir kararla alınmış tematik yıl planlaması, “2018 Troya Yılı”

3- 2018, O artık sadece bir Müze değil; Troya’nın, İlyada’nın gerçek sahiplerini dünyaya haykıran bir ses, bir mühür; son yıllarda Türkiye’nin kültürel diplomasisindeki en etkili araçlardan biri; 10 Ekim 2018 Troya Müzesi’nin açılışı.

4- 2019 Mayıs, “Avrupa Yılın Müzesi Ödülü” ne adaylık.

5- 2019 Ağustos, Troya Müzesi Time Dergisi’nin düzenlediği “Dünyada Görülmesi Gereken 100 Yer” listesinde.

6- 2019 Kasım, British Museum “Troya Rüzgârı” na kayıtsız kalamıyor. 21 Kasım’da “Troy: Myth and Reality” sergisini açacak.

7- 2019 Kasım, Dünyanın en büyük müze mağaza zinciri olan Anadolu Kültürel Girişimcilik (AKG), Troya Müzesi Koleksiyonu’nu ile 21 Kasım’da British Museum’da açılacak “Troy: Myth and Reality” sergisi ile beraber British Museum Mağazasına yaklaşık 500 parça ürün ile giriyor.

8- 2019 Aralık, Troya Müzesi “Avrupa Yılın Müzesi” Ödülü elemeleri için İngiltere’nin Cardiff Şehrinde.

9- Dünya’nın en büyük oyun üretici olan Sega yeni oyunu “Troy” u 2020 yılında piyasaya süreceğini duyurdu ve oyunla ilgili yaklaşık 2 dakikalık bir trailer yayınladı.

10- 2020 Mayıs, Troya Müzesi “Avrupa Yılın Müzesi” Ödülü finali için İngiltere’nin Cardiff Şehrinde.

Troya Müzesi sadece bir müze değil. Ozanımız Aşık Veysel ile ozanımız Homeros’u el ele görebileceğiniz; 5.000 yaşındaki Kalkolitik kap desenleri ile 75 yaşındaki Emine Teyzemizin el işi çömleklerini omuz omuza anlatan bir Anadolu güzellemesi adeta. Yitirdiklerimizi, elimizden alınan kültürel mirası izleyicilerle paylaşan, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerimize haklılığımızı seslenen sessiz bir feryat. Troya Müzesi hikâyesini tüm Dünya ile paylaşıyor, üstelik bu kez olması gerektiği gibi. “Where is Troya?” sorusunun yanıtı olarak, Homeros’u, İlyada’yı çok iyi bildiğini düşünen Batılı okurun cevabı çoğu zaman “Yunanistan” dı. Troya Müzesi cevabı değiştirdi; önce Türkiye sonra Çanakkale yaptı. Hatta şimdilerde şunu duymanız hiç de zor değil, “Troy is in Tevfikiye Village in Çanakkale.” Dünyanın en güzel arkeoloji müzesi, dünyanın en güzel köyünde.

Son yılların popüler ifadesiyle anlatmak gerekirse; bildiğiniz gibi Endüstri 4.0 ya da 4. Sanayi Devrimi, birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içeren kollektif bir terimdir. Bu ifade biçimini Troya’ya uyarlamak gerekirse diyebiliriz ki; İlyada Destanı 1.0 ise, Troya Kazıları 2.0'dır. Büyüleyici bir hikâyeye sahip olan genç ve güçlü Troya Müzesi 3.0'dır.

 

ÇANAKKALE BÖLGESEL TURİST REHBERLERİ ODASI