0286 210 01 07 info@caro.org.tr

Balıkesir Gastronomi Turizminin Geliştirilmesinde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal listesine girmeye hak kazandı

Haberler

Balıkesir Gastronomi Turizminin Geliştirilmesinde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal Listesine Girmeye Hak Kazandı

 

Balıkesir gastronomi şehri olma anlamında sahip olduğu güçlü yanları ve mevcut potansiyeli ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal Listesine girmeye hak kazandı.

Balıkesir’in gastronomik değerlerinin araştırılması, ön plana çıkarılması ve turistik öğe getirilmesi amacıyla 2020 yılında Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsası ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) arasında imzalanan “Gastronomi Şehri Balıkesir” protokolü kapsamında hazırlanan Balıkesir UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı 2021 başvurusu sonuçlandı.

Bu yıl yoğun başvuru ile ilgi gösterilen UNESCO 2021 Yaratıcı Şehirler Ağı Programına Türkiye genelinde 18 şehir farklı temalar ile katılım gösterirken Balıkesir gastronomi alanında birbirinden kuvvetli 11 farklı şehir ile yarıştı. Balıkesir ise UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal Listesine girmeye hak kazanarak Milli Komisyon tarafından gerçekleştirilen her türlü etkinliğe dahil edilecek ve bir sonraki başvuru döneminde eşitler arasında öncelikli olarak değerlendirilecek.

Balıkesir, Gastronomi Alanındaki Potansiyelini Ortaya Çıkardı

Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) olarak danışma kurulunda yer aldığımız  “Gastronomi Şehri Balıkesir” çalışması ile Balıkesir’in gastronomik değerlerinin araştırılması ve bu değerlerin turizm öğesi haline getirilmesi hedeflenmektedir. Balıkesir’in gastronomi dalında başarılı ve sürdürülebilir bir marka şehir olabilmesi için yapılacak en önemli çalışmalardan birinin ise Balıkesir’in UNESCO ağlarına dahil edilmesi olduğunu düşünüyoruz. “Gastronomi turizmi, sezondan bağımsız şekilde yılın her döneminde turizmden gelir elde edebilmek için önemli bir araçken tarımsal üretimi, gıda sanayisini, hizmetler ve konaklama sektörü gibi istihdam yoğun sektörleri tetikleyebilen önemli bir araçtır. Bu projeyle Balıkesir bir yol haritası belirlemiş olacak. Bu ve benzeri çalışmalarda güç birliği ile Balıkesir’in sağlam adımlarla marka şehir olma yolunda ilerlediğini söyleyebiliriz.

Sahip olduğu tarımsal ürün çeşitliliği, sektördeki birçok üründe öncü olması, iklimi, coğrafi işaretli ürünlerinin çokluğu ve güçlü bir potansiyele sahip zengin mutfağı ile gastronomi turizmi için önemli avantajları içinde barındıran Balıkesir, bu alanda yapmış olduğu çalışmalarla mevcut potansiyelini güçlü bir şekilde ortaya çıkardı. Bundan sonraki süreçte kurumlar arası işbirliği ve ortak çalışma ile Balıkesir gastronomi kültürünün güçlü adımlarla daha büyük hedeflere ulaşması amaçlanıyor.

Balıkesir’in Turizm Şehri Olma Özelliği Güçlendi

Marka şehir konseptini de destekleyen gastronomi çalışmaları ile Balıkesir, enerjisini güç birliği anlayışı içinde birleştirirken, turizm şehri olma özelliğini de güçlendirdi. Destinasyon kimliğini de ön plana çıkaran Balıkesir, ortak bir hedefe, sadece ulusal değil uluslararası başarıyı da beraberinde getireceğini ispatlarken çalışmalara hız kesmeden devam edilecek.

 

#balıkesir  #gastronomişehri  #çaro

 

ÇANAKKALE BÖLGESEL TURİST REHBERLERİ ODASI