0286 210 01 07 info@caro.org.tr

ÇARO 21 ŞUBAT 2019 Dünya Rehberler Günü Etkinlikleri

Haberler

ODAMIZIN 21 ŞUBAT DÜNYA REHBERLER GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

21 Şubat Dünya Turist Rehberleri Günü kapsamında yapılan tören, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sn. Kemal DOKUZ, TURSAB Çanakkale-Körfez Yöre Başkanı Sn. Ahmet ÇELİK, rehberlerimiz ve ÇOMÜ Turist Rehberliği bölümü öğrencileri ile birlikte kutlandı.

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan ÇELİMLİ'nin günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmasını takiben saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile program başladı.

Rehberlik mesleğinin bugüne kadar geliş tarihi hakkında bilgiler veren Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Cihan MÜŞTERİOĞLU ise yaptığı konuşmada,m Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan kokartlı (belgeli) profesyonel turist rehberleri sayısının günümüzde 10 bini aştığını belirterek, “Büyük çoğunluğu üniversite mezunu olan en az bir yabancı dili ve çoğunluğu iki ya da üç dil bilen hepsi Türkiye’yi adım adım tanıyan; geleneklerimizi, göreneklerimizi harfiyen özümsemiş olan bütün bu donanımlı insanlar aslında Türkiye’nin en entelektüel insanlarından oluşmaktadır. Bizler profesyonel turist rehberleri olarak birikimlerimizi gelecek olan nesiller dâhil olmak üzere çevremize ve ziyaretçilerimize aktarmayı görev bilmişizdir. Ülkemize gelen bütün turistlerin en ufak ayrıntıya kadar aydınlanması ve ülkemizden ayrılırken de memnun bir şekilde ayrılması için daima ellerimizden geleni yapmışızdır. Çanakkale’de profesyonel turist rehberi olmaktan ve bu mesleği icra etmekten çok büyük onur duymaktayım. Hepinize bugün bizlerle birlikte olduğunuz için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Çanakkale’nin olk rehberlerinden, kütüphanesinde 4000'i aşkın kitabı olan ve 2004 yılında Avustralya şeref madalyası alan Sn. Kenan ÇELİK konuşmasında, Çanakkale'de turist rehberi olarak yıllar içinde yaşadığı olaylara değindi.

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Sn. Kemal DOKUZ, turist rehberlerinin Çanakkale'nin turizmdeki önemine vurgu yaparak, bölgedeki kültür ve turizm değerlerini anlatmak ve yaşatmak konusunda rehberlerin önemli bir göreve sahip olduğunu dile getirdi.ÇARO,TURSAB ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü hep beraber etkin denetimlerin yapıldığına değinerek sözlerine şöyle devam etti:“2023 Cumhuriyetin 100. Yılında 50 milyar dolar gelir 50 milyon turist hedefleniyordu. Geçtiğimiz günlerde Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız, bu rakamları revize etti; 70 milyar dolar gelir, 70 milyon turist. Katıldığımız en son EMITT Turizm Fuarı’nda sektörün tüm paydaşları çok değerli buluşmalara imza attılar. Bu anlamda 2018 Troya Yılı’nda çok kıymetli çalışmalar yapıldı. Başta Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Sayın Valimizin himayelerinde tüm bileşenleri ile bu şehir 2018 Troya Yılı’nda bir şeyler yapmaya çalıştı. Bu anlamda da Troya Yılı’nda fiziki anlamda çok kıymetli çalışmalar yapıldı. Devletimiz Troya’nın çok değerli hazinelerini, 75 milyona var olan yeni müzemizde teşhir etmeye başladı. Biz rehber arkadaşlarımızı önümüzdeki süreçte bu müzenin tanıtılmasında da taşın altına elini koymalarını ümit ediyoruz. Ben TUREB’in ve ÇARO’nun günlerini tebrik ediyor ve hayırlı olsun diliyorum.”

Törenin ardından rehberler ve rehber adayı öğrencilerle birlikte Troya Müzesi ile Tevfikiye Arkeoköyü; ardından geçtiğimiz aylarda açılan Anadolu Hamidiye Tabyası ziyaret edildi.

Akşam düzenlenen gala yemeğinde de, rehberlerimiz ve değerli aileleriyle bir araya gelindi.

Gala yemeğine, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür GÖKHAN, Gelibolu Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail KAŞDEMİR, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal DOKUZ, Troya Müzesi Müdürü Ali ATMACA katıldı.

Yönetim Kurulu Başkanı Cihan MÜŞTERİOĞLU tarafından Çanakkale Belediye Başkanı Sn Ülgür GÖKHAN, Gelibolu Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Sn İsmail KAŞDEMİR, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Sn Kemal DOKUZ, Troya Müzesi Müdürü Sn Ali ATMACA'ya katkılarından dolayı plaket takdiminde bulunuldu.

Mesleğinde belli bir yılı dolduran turist rehberlerine de plaketleri takdim edilerek etkinlikler son buldu.

#ÇARO #TÜRSAB #TarihiAlanBaşkanlığı #ÇATOD#ÇanakkaleRehberlerOdası #TuristRehberi #TUREB #21Şubat#DünyaRehberlerGünü #Gala #Turizm #Çanakkale

 

ÇANAKKALE BÖLGESEL TURİST REHBERLERİ ODASI