0286 210 01 07 info@caro.org.tr

ÇARO katkılarıyla Cumhuriyetin 100 Yılında Kadın Bakış Açısıyla Çanakkale Kültür Mirası Sempozyumu düzenlendi

Haberler

“Cumhuriyetin 100 Yılında Kadın Bakış Açısıyla Çanakkale Kültür Mirası Sempozyumu”
Kadın Bakış Açısıyla Çanakkale Kültür Mirası Konulu Etkinlik, Kültür ve Tarih Tutkunlarını Buluşturdu
Çanakkale'nin zengin kültürel mirasını ve koruma çalışmalarını ele alan önemli bir etkinlik, kentin ilgi odağı oldu.
Çeşitli uzmanlık alanlarından gelen konuşmacılar, Çanakkale Uygulamalı bilimler Fakültesi Müzecilik Bölümü ve Arkeologlar Derneği Çanakkale Şubesi tarafından düzenlenen “Cumhuriyetin 100 Yılında Kadın Bakış Açısıyla Çanakkale Kültür Mirası” başlıklı sempozyumda bir araya geldi.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Troya Müzesi, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası, Troia Vakfı ve Mahal Sanat gibi, kentin kültür ve sanat yaşamında etkili kurumların da desteği ile gerçekleşen etkinliğe M. O. Korfmann Kütüphanesi ev sahipliği yaptı.
Etkinlik, Çanakkale'nin kültürel zenginlikleri, sanatı, koruma çalışmaları gibi konuları ele alarak katılımcılara derinlemesine bir bakış sunma fırsatı sağladı. Etkinlik kapsamında, Çanakkale'nin kültürel mirasının korunması için yapılan çalışmaların yanı sıra gelecek nesillere aktarılması üzerine vurgu yapıldı.
Üç oturum şeklinde gün boyu süren etkinliğin ilk oturumunda, Troya Müzesi Müdür Yardımcısı Sinem DÜZGÖREN, Çan MYO El Sanatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Tuba BATU ve Arkeologlar Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Fadim KOÇAK; kültürel miras çalışmaları ile ismini tarihe yazdırmış kadın figürlere odaklandı.
İkinci oturumda kültürel mirasın korunması çerçevesinde; Müzecilik bölümü öğretim elemanlarından Dr. Çilem YAVŞAN, Troia Vakfı uzmanlarından Gül YURUN MAVİNİL ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı uzmanlarından Birsen PARLAK paylaşımda bulundu.
Son oturumda MAHAL Sanat’ı temsilen Deniz ERBAŞ, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası’nı temsilen Gizem YILLAR ADALI, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü uzmanlarından Ahsen BAŞOL EREN ve Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarından Canan AYGÜN ÖZTÜRK çalışmalarını paylaştı.
Konuşmacılar, Çanakkale'nin kaybolmakta olan kültürel değerleri, afet risk yönetimi, iklim değişikliğinin etkileri ve kültürel mirasın korunması gibi kritik konuları titizlikle ele aldılar. Ayrıca, Çanakkale'nin tarihî dokusunun korunması ve restorasyon süreçleri hakkında da önemli bilgiler paylaşıldı.
Etkinlik boyunca sunulan bilgilerle birlikte, katılımcılar Çanakkale'nin kültürel zenginliklerine ve koruma çabalarına dair daha geniş bir bakış açısı elde etme fırsatı buldular. Kentin kültür mirasına yönelik sorunların da ele alındığı programda, yeni projelerin de ilk adımları atılmış oldu.
Katılımcıların, etkinlik sonrasında Çanakkale'nin kültürel mirasına ve tarihî yapılarına daha duyarlı bir şekilde yaklaşmaları ve bu mirası koruma çabalarına destek olmaları bekleniyor.

 

ÇANAKKALE BÖLGESEL TURİST REHBERLERİ ODASI