0286 210 01 07 info@caro.org.tr

ÇARO ve Çanakkale Savaşları Enstitüsü Konferansı 'GEÇ OSMANLI'DAN CUMHURİYET'E TÜRK DONANMASI'

Haberler

ÇARO ve Çanakkale Savaşları Enstitüsü Konferansı 'GEÇ OSMANLI'DAN CUMHURİYET'E TÜRK DONANMASI'

 

Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası ve Çanakkale Savaşları Enstitüsü işbirliğinde, Dr. Mithat ATABAY'ın sunumuyla "Çanakkale Boğazı'ndaki Batıklar"; Dr. Evren MERCAN'ın sunumuyla "Geç Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Türk Donanması" konulu konferans gerçekleştirildi.
 
Düzenlenen konferansta ilk olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mithat ATABAY "Çanakkale Boğazı'ndaki Batıklar" üzerine konuşmasını gerçekleştirdi. Mithat Atabay, Aralık 1914 ile Ocak 1916 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı ve çevresinde batan gemi ve denizaltılar ile özellikle 18 Mart 1915 tarihinde İtilaf Donanması’nın verdiği kayıplarına da değindi.
 
Ardından Askeri Tarih, Deniz Harp Tarihi ve Stratejileri alanında çalışmalar yapan Dr. Evren MERCAN "Geç Osmanlı Dönemi’nden Cumhuriyet’e Türk Donanması" hakkında konuşmasını gerçekleştirdi. Denizcilik alanındaki faaliyetleri esas kılmak için güçlü bir donanmaya ihtiyaç olduğunu ve stratejik deniz güzergâhlarına hâkim olmak gerektiğini vurgulayan Mercan, Osmanlı donanmasının operasyonel faaliyetlerinin zayıflıklarına da değindi. Çanakkale Muharebeleri’nde dahi donanmayı idare edenlerin Harbiye Nezareti subayları olduğunu ve bu sebeple nitelikli personelin ve jeopolitiği deniz üzerinden kavramış bir subay kadrosunun bulunmadığını belirtti.
 
Program, soruların ardından Çanakkale Savaşları Enstitü Müdürü Gökşen Özen ve Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu'nun konuşmacılara hediyelerini takdim etmeleriyle sona erdi.

 

ÇANAKKALE BÖLGESEL TURİST REHBERLERİ ODASI