0286 210 01 07 info@caro.org.tr

ÇARO ve Türk Kızılay Ağadere Müzesi ortak tanıtım çalışması gerçekleştirecek

Haberler

ÇARO ve Türk Kızılay Ağadere Müzesi ortak tanıtım çalışması gerçekleştirecek

 

8 haziran tarihinde Türk Kızılay Ağadere Müzesi Müdürü Resul Karakurt Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO)’na ziyaretinde, hizmete girdiği günden beri Tarihi Alanda ziyaret noktalarından biri olan Türk Kızılay Ağadere Müzesi, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası ve Türk Kızılay Ağadere Müzesi işbirliğiyle daha geniş kitlelere yönelik tanıtım çalışması yaparak yerli ve yabancı ziyaretçi sayısında artış hedefiyle çeşitli ortak faaliyetler yapılması noktasında ortak mütabakata varılmıştı.

Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) Başkanı Cihan Müşterioğlu, Kızılay Kültür ve Sanat AŞ Genel Müdürü Sn. İlyas Yıldırım ve Türk Kızılay Ağadere Müze Müdürü Sn. Resul Karakurt, Türk Kızılay Ağadere Müzesinde biraraya gelerek ortak başlatılacak tanıtım çalışmalarının ön değerlendirmesi ve tanıtım çalışmalarında kullanılacak görsellerin planlanması ele alındı.

ÇARO Başkanı Cihan Müşterioğlu Türk Kızılay Ağadere Müzesi hakkında ‘Hilale adanmış tüm hayatların anısına ve hayat hikayelerinin birleştiği yerlerdendir Ağadere. Çanakkale’de yaşayan ve şehrimize gelen herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yer, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası olarak Türk Kızılay Ağadere Müzemizin tanıtım çalışmalarına öncelik vereceğiz’ dedi.

Geçtiğimiz sene Türk Kızılay'ın 152. yıl dönümü kapsamında gerçekleştirilen törende, tarihteki adıyla Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin cephede yaptığı fedakarlıkları anlatan "İki Hilal, Tek İstikbal" başlıklı sergi eşliğinde Çanakkale Kara Savaşları'nın geçtiği Gelibolu Tarihi Alanında bulunan Ağadere Hastane Şehitliği'nde, Türk Kızılay tarafından oluşturulan "Ağadere Müzesi" düzenlenen törenle açılan müze geçen bir senede ziyaretçilerine tarihte yolculuk yaşattı.

Ağadere Mecruhin Hastanesi, Çanakkale Muharebeleri’nde cephe gerisinde Türk ordusuna sağlık hizmeti verilen en önemli yerlerden birisidir. Bölgenin ismi bazı kaynaklarda “Ağadere”, bazı kaynaklarda ise ”Ağdere” olarak geçer. 1915 yılında Çanakkale Muharebeleri’nin tüm şiddetine sahne olan Gelibolu Yarımadası’nda güneyden ve kuzeyden gelen yaralıların toplanma ve sevki Ağadere Bölgesi’nden gerçekleştirilmiştir. Bu derin vadi, tümen hastaneleri, Hilali Ahmer Hastanesi ve sargı yerleri ile Hilal-i Ahmer çayhanelerine ev sahipliği yapmıştır.

4. Tümen Seyyar Hastanesi, 9. Tümen Seyyar Hastanesi ve 3. Kolordu’nun 1. Seyyar Hastanesi Ağadere Bölgesi’nde konuşlandırılmıştır. Maydos’un düşman kuvvetleri tarafından bombalamasının ardından bünyesinde barındırdığı hastane Ağadere Bölgesi’ne taşınmıştır. Dört büyük hastaneyi bünyesinde barındıran Ağadere, cepheden gelen binlerce askere şifa olma mücadelesi vermiştir. Ağadere ve Akbaş sevkiyat hastanelerinden 25 Haziran 2015’ten Kasım ayı sonuna kadar 99.275’i yaralı, 33.794’ü hasta ve 17.799’u da hava değişimi olmak üzere toplam 150.868 asker sevkiyata tabi tutulmuştur.

 

ÇANAKKALE BÖLGESEL TURİST REHBERLERİ ODASI